Senetler Hangi Durumlarda Geçersiz Olurlar? +Video

Senetler Hangi Durumlarda Geçersiz Olurlar? +Video

Sahip olması gereken her türlü koşul ve özellik Türk Ticaret Kanunu’nca düzenlenmiş olan senetleri geçersiz kılan belli başlı durumlar aşağıda belirtildiği gibi olmaktadır.

  1. İlgili evrağın üzerinde senet kelimesinin geçmesi yasal olarak zorunludur. Senet ibaresi geçmeyen belgelerin bir geçerliliği yoktur.
  2. Borçlu ve Alacaklı Olan Kişilerin İsimleri: Bu aşamada en önemli olan hususların başında borçlu ve alacaklı olan kişilere ait olan isimler yer almaktadır. Sorumluluk sadece bu ad ve soyadı belirtilen kişiler için geçerlidir. Başkasının adına yerine: ibaresi ile imzalanan senetler veya ünvan kullanılarak yazılan senetler geçersizdir. Sadece tam şekilde isimler içermelidir.Bahsi geçmekte olan bu bilgiler eğer senedin üzerinde mevcut değil ise hukuki bir geçerliliği olduğundan söz etmek mümkün olmamaktadır.
  1. Borçlu ve Alacaklı Olan Kişilerin İmzaları: Diğer bir önemli alternatif senedi düzenlemekte olan alacaklı ile senedi  kabul etmekte olan borçluya ve kefiline ait imzalar olmaktadır. Doğru yerde ve doğru şekilde atılmamış olan imzalar nedeni ile senetler hukuki geçerlilik kazanamayabilir ve bu durum da pek çok kişinin mağduriyetine sebep olabilir.
  1. Ödenmesi Gereken Meblağ: Bir diğer önemli detay ise ödenmesi gereken paranın tutarı olmaktadır. Hem paranın miktarı hemde cinsi belirtilmelidir yani dolar mı euro mu TL mi olduğu belirtilmelidir.Bu miktar hem rakamlar hem yazı ile belirtilmelidir. İkisi arasında farklılık varsa yazı ile olan tutar geçerli sayılmaktadır.Üzerinde belli bir meblağ belirtilmemiş olan senetleri tahsil etmek hukuki geçerlilikleri olmadığı için mümkün olmamaktadır.
  2. Senedin düzenlendiği Tarih: Tarih kısmında yazan gün ay ve yıl rakamlarının tam doğru olması gerekmektedir. Düzenlenen bir çok sahte senette 29. şubat gibi yahut 3000 yılı gibi dikkatten kaçan rakam değişiklikleri olabilmektedir. Senet muhataplarının bu konuya dikkat etmesi gerekir.
  1. Senedin Üzerinde Yazanlar: Bahsi  geçmekte olan bu senetler hukuki birer belge olma özelliği taşımakta olduğu için üzerinde yazmakta olan her türlü detay son derece önemli olmaktadır. Bu yüzden üzerinde hiçbir karalama çiziktirme ya da okunması güç olan ibare mevcut olmamalıdır. Aksi takdirde geçerliliğini kaybedebilir. (Borçlar Kanunu m.388/2).

Kobaner Hukuk büromuzun hazırlamış olduğu videomuzu izleyebilirsiniz

Senedin Geçerlilik Şartları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir