Senette Kefil Nereye İmza Atar?

Senette Kefil Nereye İmza Atar?

Günümüzde yapacağımız ticari işlemler eğer vadeli olacaksa bu aşamada yapılmakta olan işlemin hukuki geçerlilik kazanması ve daha güvenilir hale gelmesi için en çok tercih edilen yöntem senetler olmaktadır. Bahsi geçmekte olan güvenilirliği daha da arttırmak ve alınacak olan ödemeyi kesinleştirmek için uygulanmakta olan kefil talep etme sistemi de bilhassa alacaklılar tarafından son derece önemsenmektedir.

Bankaların verdiği ticari kredilerde uygulanan senetlerde ve aynı zamanda yapılan alışverişlerde, taksitli ödemelerde yapılan senetlerde ödemelerin garantiye alınması için uygulanan kefil işleminde aynen senet yapılan kişi gibi kefilin de imzasına ihtiyaç vardır.

Bu imzanın atılacağı yer ise borçlunun isminin yazdığı ve imza atması gereken yerin hemen yanında olmaktadır. Borçlu kişinin adının yanına kefilin de ismi yazılmakta ve hemen isminin altına imza atması gerekmektedir. Bunun dışında yapılmakta olan kefil işlemlerinin geçerliliğinin olduğunu söylemek mümkün olmamaktadır.

Geçerlilik için kefilin adı soyadı ve imzası yeterli olmaktadır. Yalnız bu imza atılma işlemi sırasından kişinin nüfus cüzdanını görmeli yazılan bilgilerin doğruluğundan emin olunmalıdır. Hatta mümkünse kişinin TC kimlik numarası, cep telefon numarası ve adres bilgileri de imza atılan kısmın altına eklenmesi daha sağlıklı olacaktır. Kefilde senet üzerinde yazılan tüm bilgilerin doğruluğunu ve yapılan anlaşmayı incelemeli, doğruluğunu teyit etmelidir. Kefil olduğu rakamı yani borç miktarını bilmeli evrağın düzgün doldurulduğunu kontrol etmelidir.

Örnek:

Ad: Ahmet

Soyad: GÜVEN

İmza:

TC NO: 12345678910

Telefon: 0535 555 55 55

Adres: Mahmutlar mah. Atatürk cad. Kurtuluş sok

Büyükçekmece – İSTANBUL

Diğer bir dikkat edilecek husus ise kefilin ne iş yaptığı yahut sigortalı olup olmadığı ve mal varlığının sorgulanmasıdır. Mümkünse kefilin memur olması ileride oluşabilecek sorunlarda çözüm için daha etkili olacaktır. Yani kaybedecek hiç bir şeyi olmayan bir kefil yok hükmündedir. “Kimse borcundan dolayı hapse atılmaz” hükmünden dolayı sigortası olmayan, malı mülkü olmayan herhangi bir işte çalışmayan ve üzerinde kayıtlı hiç bir şeyi olmayan bir kişiden neyi tahsil edeceksiniz. Olmayan parayı almaya çalışmak mantıksızdır. Senet sahibi borcunu ödemediği zaman ilk muhatap olunacak kişi kefildir bu sebepten kefil de senet sahibi kadar önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir