Kredi Notu İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kredi Notu İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kredi Notu; banka veya finansal kuruluşlardan talep ettiğimiz kredi veya kredi kartları gibi mali işlemlerde tahsis aşamasında kullanılan sayısal ifadedir. Kişinin talebinin onaylanıp onaylanmayacağı konusunda referans niteliği taşır. Kredi Notu Nedir? Kredi notu ile ilgili neler biliyoruz? 

Kredi veya kredi kartı gibi taleplerde bulunmak için banka / finansal kuruluşlara başvuruda bulunulur. Başvuru talebi alındıktan sonra, kurum tarafından talep değerlendirmeye alınır. Değerlendirme aşamasında ise, bazı kriterler başvurunun sonucuna yön verir. Kredi notu da bu kriterler arasında yer alır. Bankalar kredi vermeden önce, kişi veya kuruluşların mali durumunu araştırırken kredi riskini hesaplarlar. Kredi notu, kredi riski hesaplanırken çok önemli bir referanstır.

Kredi Notunuzun riskine göre bankalar bazı seçenekler sunabilir. Örneğin; kredi talebinde bulunduğunuz ve kredi notunuz düşük olarak değerlendirildi. Bu durumda banka veya finansal kuruluşlar alternatif bir çözüm oluşturabilir. İpotek, kefil, teminat veya rehin gibi taleplerde bulunarak talebinizi tekrar değerlendirmeye alabilir. Kredi notu yüksek olarak belirlenen müşterilerin ise, zaten bunlara ihtiyacı olmayacak ve kredi riski düşük olarak tanımlama yapılacaktır.

Kredi notunu etkileyen konular durumlar ise;

  • Önceki dönemlerde kullanmış olduğunuz kredi veya kredi kartı ödeme alışkanlıklarınızın nasıl olduğu ve ödeme düzeniniz kontrol edilir. Bu seçenek kredi notunuzu etkileyen en önemli maddedir.
  • Kredi talep ettiğiniz dönemde; farklı bir banka veya finansal kuruluştan kullandığınız kredi veya kredi kartı var mı? Varsa, kredi talep ettiğiniz limit ile geliriniz arasındaki orantı kontrol edilir. Bireyin yüksek borç durumu söz konusu ise, bu durum kredi notunu olumsuz etkiler.
  • Yeni kredi açılışları
  • Banka veya finansal kuruluşa ait kredi kullanım yoğunluğu
  • Kredi limitinin %30’unu aşmamak.

Kredi Notu Kaç Olmalı 

Bankalar kredi kartı verirken ve kredi kullandırırken sizlerde en dikkat ettikleri konu kredi notudur. Kredi notunuz yeterince yüksek değilse kredi kullanma imkanınız yoktur. Peki, kredi notu kaç olmalıdır? Kredi notunun temelinde ne vardır? Kredi notu tam olarak ne manaya gelir? Gelin bu soruların hepsini birlikte cevaplandıralım.

Kredi notu, müşterilerin risk analizidir. Bankalar risk yönetimini başarılı şekilde yapabilmek ve minimum zararı elde etmek için kredi notuna başvururlar. Kredi notu istisnasız herkesin maddi anlamda yaptıkları işlemleri inceler. Bankalardan aldığınız kredi kartlarınız, ödeme durumlarınız, faturalarınız yani her türlü finansal işlemleriniz kredi notunun ilgi alanındadır ve belli bir puanlamaya tabiidir. Bu puanlama sonucunda da her bir vatandaşa bir grup verilir. Ve bu gruba ve puanlara göre gelecekteki finansal başvurunuz değerlendirilir. Kısaca anlatmak istersek böyle bir tanım yapabiliriz. Bu puanlama 0 ile 1900 arasındadır. Ve sürekli olarak kredi notunuz değişiklik gösterecek ve her işleminiz ile birlikte güncellenecektir. Kredi Kayıt Bürosu bilgilerine göre kredi notları şu gruplara ayrılır;

  • 0- 799 Arası, Çok Riskli
  • 800- 1299 Arası, Riskli
  • 1300- 1499 Arası, Az Riskli
  • 1500- 1699 Arası, İyi
  • 1700-1900 Arası Çok İyi

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir