Bildiğiniz gibi senet, bir mal veya hizmet karşılığında bedelinin ödeneceği garantisi verilerek imzalanan bir belgedir. Yani karşılıklı güven ve doğruluk ilişkisine dayanan bir işlemdir. Fakat senetlerin de bir zaman aşımı süresi vardır ve senedi imzalayan kişi yani borçlunun durumuna göre zaman aşımı konusu da farklılık göstermektedir. Zaman aşımını bir örnek ile açıklayalım.
Örneğin birine borcunuz var diyelim. Bu borcun Borçlar Hukukuna göre zaman aşımı süresi 10 yıldır. 10 yıldır ödenmemiş olan bu borcunuz için, süre dolduktan sonra herhangi bir icra davası açılamaz. Ve bu ücret sizden talep edilemez. Çünkü artık borcunuz zaman aşımına uğramıştır ve artık eksik borç halini almıştır. Yani kişi sizden bu borcu talep edebilir fakat bununla ilgili olarak size dava açamaz, hukuki yollar ile sizden hiçbir şey alamaz. Bu nedenle bu eksik borç dediğimiz borcunuzu ödeyip ödememek size kalmıştır. Peki, senetlerde zaman aşımı var mıdır? Süresi nedir? Bir de bunlara bakalım.
Normal şartlarda herhangi bir senedin zaman aşımı süresi vade tarihinden itibaren 3 yıl olarak belirlenmiştir. Yani senedi imzalayan kişi yani borçlu adına 3 yıl içerisinde dava açılması gerekir. 3. yılın sonunda herhangi bir şekilde bu borç için dava açılamaz. Senet imzalandığı tarihten 3 yıl sonraya herhangi bir işlem yapılmadıysa, senet için yapılabilecek herhangi bir şeyde yoktur.
Fakat eğer bir ciro durumu varsa, yani kişi hazırlanmış ve imzalanmış senedi bir başka ticari firmaya ciro ettirdiyse, böyle bir durumda senedin zaman aşımı süresi 1 yıla düşer. Yani senet ciro edildikten sonra ödeme ile ilgili olarak açılabilecek dava süresi 1 yıl ile sınırlıdır. Ve bir yıl içinde açılmamış dava, bir yılın sonunda da açılamaz. Yapılabilecek tek şey bu senedi kendisine ciro eden kişiye dava açmaktır. Bununda süresi 6 ay ile sınırlandırılmıştır. 6 aydan sonra ciro edilen senet için hiçbir şey yapılamaz.
İşte senetlerinizin zaman aşımı süresi bununla sınırlıdır. Eğer ödenmemiş bir senediniz varsa, bu süreler içerisinde yasal yollara başvurabilirsiniz.
Senette zaman aşımı süresi videolu anlatım için buradan tıklayınız.