Belirlenmiş olan vade zamanı gelen senetlerin, ödenmemesi durumunda belirli yöntemler ile senedi tahsil etmek mümkündür. Senetlerin ödemesi yapılmadığında bu durum için telaş yapmaya gerek yoktur; zira ödenmemiş senetleri tahsil etmek için birçok yöntem vardır. Bunların yaptırım şeklinde olanları olduğu gibi çeşitli politikalar ile kişiye ödetme zorunluluğu yaratılmaktadır.
Bir senedin ödenmemiş senet olarak isimlendirilmesi için, senedin ödeme vadesinin 2 gün geçmiş olması gerekir. Böyle bir durumda hukuki yollar ile mi işlem yapacaksınız yoksa ilk olarak kendi yöntemlerinizi mi deneyeceksiniz, buna karar vermelisiniz.
Bu 7 yöntemle günü geçmiş senedinizi tahsilatınız yapabilirsiniz:
- Senedinizin vadesi geçtiği zaman, kişinin iş yerine ve evine belirli aralıklar ile giderek, ödeme yapmasını talep etmek sizin en doğal hakkınızdır. Aynı zamanda bu yöntem ile bir çeşit bıktırma politikası uygulayabilirsiniz. Elbette bunun için kişinin parasının olduğunu bilmeniz gerekir. Eğer kişi ile iletişime dahi geçemiyorsanız ve hukuki yöntemler ile senedinizi tahsil etmek istiyorsanız bahsedeceğimiz diğer yöntemleri deneyebilirsiniz.
- Eğer ödenmemiş bir senede sahipseniz, deneyeceğiniz ilk yol bankaya başvuruda bulunmaktır. Senedinizin vadesi en az 2 gün, en çok 3 yıl süre ile geçtiyse, bankaya başvuru yaparak protesto çekilmesini talep edebilirsiniz. Bankanın protesto çekmesi, önemli bir ikazdır. Bu nedenle de dikkate alınması gerekir.
- Hukuken yapılabilecek ikinci aşama ise, ihtar çekilmesidir. İhtar kişiye bildirildiği zaman, alacaklı için ek bir süre başlar.Bu süre ihtarnamede belirtilen süre kadardır. Bu süreç sonuna kadar borçlunun borcunu ödemesi gerekecektir.Ödenmediği takdirde işlemin bir diğer aşama olan icra takibine gireceğini belirler.
- Protesto ve ihtar yöntemlerinden sonra yapılabilecek çok bir şey kalmaz. Bu durumda bir icra avukatı ile görüşerek dava açmanız yerinde bir hareket olacaktır. Böylece icra süreci başlar ve duruma göre kişinin banka hesaplarına, kartlarına, mal varlığına ve maaşına dahi tedbir konulabilir.
- Eğer icra davası açmak istemiyorsanız, acil paraya ihtiyacınız varsa ve senedi tahsil edebilmenizin bir imkanı yoksa, faktoring firmalarına başvurarak, vadesi geçmiş senedinizi değerinden düşük bir meblağaya bozdurabilirsiniz. Faktoringler tamamen yasal çalışan BDDK ya bağlı resmi kurumlardır.
- Aynı zamanda bir araç ya da benzer şekilde bir eşya satın alarak, karşılığında senedinizi teminat olarak verebilirsiniz. Elbette bu işlemin noter huzurunda gerçekleştirilmesi gerekir.Özellikle esnafın elinde mal alım ve satımlarında nakit yerine bu şekilde senetler dolaşmaktadır. Senet olarak ödeme alan bir firma başka bir yere ödeme yapacağında bu senedi vererek işlemini yapmaktadır.